vineri, 29 august 2008

Diete care NU functioneaza


"Mananci ce vrei, cand vrei si vei pierde din greutate". Este recomandarea cea mai frecventa a multor specialisti in domeniu. O dieta nesanatoasa poate avea efecte imediate, de scadere in greutate, dar pe termen lung pot avea influente majore asupra starii de sanatate.

Mai multi nutritionisti americani au alcatuit un top al celor mai ineficiente diete pentru care multe femei opteaza, informeaza WebMD. Dieta bazata pe un singur aliment, sau o singura clasa de alimente este foarte frecventa.

Alimentatia bazata doar pe supe, pe fructe sau numai pe legume poate avea efecte imediate, dar organismul va avea nevoie dupa o perioada sa isi refaca echilibrul nutritional. Pe termen lung, aceasta dieta se va dovedi ineficienta si exista posibilitatea de a reveni la greutatea initiala.

Dieta de detoxifiere actioneaza direct asupra functiilor ficatului, colonului, dar si a activitatii hormonale, sunt de parere expertii. "Detoxifierea organismului nu are sens, nu este necesara si nu exista un fundament stiintific pentru a putea fi recomandata", a spus nutritionistul Pamela Peeke.

O alta dieta ineficienta, dar foarte populara, este bazata pe alimentele "miraculoase", suplimentele alimentare. Fie ca este vorba de o pilula minune, sirop miraculos sau aliment eficient, medicii resping acest gen de dieta pe motivul ca "nu exista astfel de ingrediente miraculoase".

"Nu cred ca exista vreo persoana care sa aiba nevoie de suplimente alimentare. Daca este vorba de multivitamine, atunci ele pot fi recomandate. Altfel, necesarul nutritional trebuie sa fie luat din alimentatia zilnica", a spus medicul Blatner.

Dieta bazata pe contorizarea numarului de calorii este recomandata pentru o perioada scurta, o zi sau doua. Altfel, organismul nu va primi necesarul nutritional, iar senzatia de infometare va fi frecventa. De aici pot aparea cresteri in greutate.

Dietele care suna prea bine pentru a fi adevarate, prin care poti pierde multe kilograme intr-un timp foarte scurt, sunt, in opinia nutritionistilor, complet nerealiste. In opinia lor, pierderea dramatica in greutate nu este sanatoasa si de cele mai multe ori se datoreaza unei posibile afectiuni.

Niciun comentariu: